Find din egen niche

Kirsten Rohde skiftede for få år siden juraen ud med æbleavl. I dag er hun leverandør til bl.a. Noma.

tekst: Rie Boberg, skribent fotografier: Michael Daugaard

Praktisk økologi 2/2013

niche 2En æbleplantage i snevejr har også sin charme, og man kan jo altid lade en indre film køre med blad- fyldte træer, yndige æbleblomster, tunge grene fyldte af saftspændte æbler og bier, der summer.Vi er i en terroiræbleplantage på Møn, kun afskær- met fra Østersøens brusen af et smalt bælte af høje træer. Dette vand, der i dag virker koldt og truende, er i virkeligheden den varmekilde, som gør æblerne på Rytzebækgård til noget særligt. Stedets tunge, mønske lerjord giver den specielle saft og kraft til æblerne, som gør, at Noma i dag er en af gårdens største kunder.Inde foran kaminilden bliver der skænket æble- most op – to forskellige slags. Den ene med en så udpræget karamelsmag, at det nærmest er som at sidde med en flødekaramel i munden, indtil den syrlige eftersmag dukker op. – Jeg er spændt på, hvad de siger til den på Noma, siger Kirsten Rohde, stedets indehaver. – De vil helst have noget syrerigt.Da Kirsten Rohde valgte at lægge sit liv om, blev det æblerne, der gik af med sejren: – Pastinak er også en dejlig ting, men æbler er nu noget særligt. De har en kulturel ballast. Vi finder dem i kunsten og i reli- gionen, og samtidig er det en convenience fruit. Og så har vi et klima, der kan producere højkvalitetsæbler.

 

Hele artiklen i PDF: Find din egen niche