Smag for Georgien – საქართველო – 14. september – 24. september 2014

– Eller på Georgisk: Zakartvelo, som skrives således på Georgisk: საქართველო

 

Georgien ligger i Kaukasus mellem det Sorte Hav og Det Kaspiske Hav. Landet har dog kun kyst til Det Sorte hav. Landet grænser op til Rusland, Armenien, Aserbajdsjan og Tyrkiet.
Landet har ca. 5 millioner indbyggere men en meget distinkt kultur. Sammen med nabolandet Armenien var Georgien den ældste nuværende nation, som indførte kristendommen. Georgien blev kristent i 300-tallet. Den georgiske kirke tilhører den ortodokse byzantinske tradition – ligesom den russiske kirke. Det georgiske sprog ligner ikke noget andet, ligesom det har sit helt eget alfabet. Man kan dog stort set alle steder begå sig på russisk og en del steder desuden på engelsk.

 

En sammensat kultur
Georgien har haft en ganske omskiftelig tilværelse. Det har gennem et par årtusinder været under romerne, perserne, grækerne, de tyrkiske ottomaner, det russiske zarstyre m.m. Georgien var desuden en republik under Sovjetunionen indtil 1991. Det har alt sammen sat sit præg på den georgiske kultur, som rummer træk fra alle kulturer.

 

Om det georgiske køkken
I sovjettiden var det georgiske køkken unikt og desuden haute cuisine i Sovjetunion. Der ligger stadig talrige georgiske restauranter i Rusland og de andre sovjetrepublikker. Køkkenet har sin egen karakter. Det lægger vægt på kombinationer af frugter (friske og tørrede), især er blommesovsen med blommer, friske koriander, bukkehornsfrø og hvidløg meget udbredt. Valnødder bruges desuden som basis i dressinger og saucer (også til kød), hvor nødderne indgår i variationer med granatæblesaft, fennikel, brombær, diverse eddiker, forskellige krydderurter især koriander, dild, basilikum m.m. Georgisk køkken råder over en stor variation af oste: Suluguni er en fast ost, brindzy minder en smule om fetaost. Vi skal naturligvis smage på det hele…

 

Georgien – verdens første vinproducerende land
Hvor Georgien virkelig brillerer, er inden for produktion af vin. Georgien er formentlig det allerældste vinproducerende land i verden. Man har fundet spor af vinproduktion fra for ca. 8.000 år siden. Georgien råder over ca. 500 forskellige vindruesorter, det er flere end andre steder i verden.

Vi skal smage på nogle af de bedste, f.eks. saperavi, mtzvane, rktsetele, shavkapito, khvanchkará, kindzmaraúli m.fl.

Grundlæggende dyrker man vin på to måder i Georgien: 1) Den traditionelle georgiske og 2) den mere moderne franske.
Den traditionelle måde at lave vin på i Georgien er Kvevri metoden. Den indebærer, at man bruger meget store keramik amforaer, som graves ned i jorden. Man bruger skal og sten fra druerne. Senere føres vinen over i en anden kvevri, hvor de står i nogle år med låg på. Kvevrien dækkes indvendig med bivoks. Vinen ligger ikke på egetræsfade, som giver mange vesteuropæiske vine deres særlige smag. Med en kvevri vin får man den rigtige vare, som smager af druer og ikke af egetræ. Georgierne laver dog også rigtig meget vin, som ligger på egetræsfade. Men det er på basis af andre druer end de som er gængse i vores del af verden. Vi skal på rejsen blandt andet besøge en vingård, som drives af både franske og georgiske vinkendere.

 

Rejsen rundt i Georgien
Vi skal gøre et ophold i Tbilisi, landets hovedstad med de charmerende gamle kvarterer. Vi skal også gøre ophold i Khaketia, provinsen, som ligger østpå. Det er centrum for vinproduktion, det er også stedet med det meste interessante regionalkøkken. Vi skal til høstfest i et stort kloster. Kirken er i øvrigt tæt forbundet med vinproduktionen. Der er ortodokse hymner til vinens pris, ligesom det traditionelle georgiske kors er lavet af vinstokke.
Vi skal også se andre dele af landet, bl.a. skal vi til Batumi, som er den største by ved det Sorte Hav.

Sluttelig skal vi selvfølgelig møde en masse mennesker, bl.a. spise middag hos en bondefamilie og se, hvordan de laver silke.

 

På kurset medvirker forfatter og tidl. korrespondent i Rusland Jens Jørgen Nielsen samt forfatter og journalist Rie Boberg, der er en glødende slowfood-entusiast.

Georgien