Gastronomi i Napoli, 4. marts – 11. marts 2014

IMG_6118Goethe var dybt betaget af Napoli i 1787, her 225 år senere er der ingen grund til at være mindre fascineret. Byen var Europas 3. største by i 1700 og 1800 tallet efter London og Paris, og har været hovedstad for både spanske og franske imperier.

Napolis beliggenhed har gjort byen til et af de bedste forrådskamre med excellente råvarer fra Vesuvs lavamarker og Middelhavets fiskerigdom. Mens adelen og feudalherrerne spiste sig ihjel, opfandt folket streetfood, som går helt tilbage til 1500 tallet og nogle af de mest spiste retter i dag, pizza og pasta, så dagens lys.

Men Napoli er ikke kun kulinariske traditioner, det er også en moderne heksekedel, hvor mange af Italiens problemer er samlede. Af ilden opstår heldigvis fugl Føniks og vi skal undersøge om ikke Napoli er på rette kurs. Har byen rettet sig siden en dommer blev valgt til borgmester? Vi dykker ned i Napolis undergrund, også bogstaveligt – og prøver at forstå hvorfor napolitanerne er så kreative, både når det gælder kunst og kriminalitet.
Vi skal møde kokke og producenter, vi skal spise streetfood og fine middage, vi skal møde folk, der kan fortælle os om Napolis rolle i fortid og nutid. Vi skal høre napolitansk musik, indbegrebet af byens poetiske åre. En dag tager vi på udflugt til øen Ischia, der ligger 1 time ud for Napoli, hvor man ikke levede af fisk, men af kød. Her skal vi spise de berømte hule-kaniner og besøge et uhyggeligt kloster. Vi skal se hvordan den fantastiske ost Provolone Monaco bliver produceret på en udflugt til Vico Equenze, men først og fremmest skal vi rundt i Napolis gader, besøger byens markeder, drikke Kristus vidunderlige tårer fra Vesuv, nyde duften af napolitansk kaffe og spise byens verdensberømte kager.

Kursusledere er Italienskender Bo Rosasco samt forfatter og slowfood-ekspert Rie Boberg – i samarbejde med en fuldblods napolitansk kok, en kender af det napolitanske gadekøkken og det franskinspirerede Monzú- køkken.

OBS: Der kan max. være 14 deltagere på kurset.