Italiens skønne støvlehæl – 4. november – 13. november 2014

Apulien går fra den italienske støvles spore og helt ned i bunden af hælen, omgivet af Adriaterhavet og det Ioniske hav. Her dominerer olivenlundene, vinmarkerne og den karakteristiske højslette Tavoliera, hvor meget af den gode durumhvede dyrkes. Ved kysten findes rolige laguner og hvide landsbyer, der i byggestilen minder os om, at vi trods den geografiske placering i Italien befinder os på grænsen til Orienten.

 

Regionen er kendt for sine gode madvarer og sine gode kraftige vine og har derfor altid været et mål for erobrere, fra grækerne og romerne, til byzantinere og normannere, som alle har været med til at give området sit særpræg. I dag burde området være invaderet af turister, men det er kun de færreste, der finder vej til denne fjerne del af Italien.

 

Vi bor lige over for den gamle middelalderdomkirke i centrum af byenConversano, 30 km fra Bari og 10 km fra kysten. Hotellet er indrettet i en gammel normannerborg, der er blevet sat tip, top i stand, under fuld hensyntagen til den oprindelige bygnings særpræg. Hotellet befinder sig midt i det historiske centrum, så bilstøj er der ikke meget af. Vi spiser på den dejlige tagterasse med udsigt over byens tage.

 

På kurset lærer vi et andet Italien at kende, end det vi kender fra Toscana og renæssancen. Vi vil kigge nærmere på sporene fra grækerne og romerne. Vi skal se normannernes store kirker i Bari, hvor resterne af Sankt Nicolaus befinder sig og Frederik den Andens berømte og meget karakteristiske slot Castel Monte med sin mystiske otte-kantede opbygning. Helt anderledes er oplevelsen af barokbyen Lecce med dens overdrevne udsmykninger og rolige borgerlige selvsikkerhed.
Det er også spændende at besøge de mange trulli-huse i Alberobello, som var noget af det første, der fascinerede ved Apulien. Desuden oplever vi det forladte klippehulesamfund i Matera, der ligesom Alberobello er optaget på Unesco’s liste over verdens kulturarv. På et besøg i havnebyen Monopoli afsluttes dagen med at lokale musikere spiller til de berømte Tarantello-danse, som dansekompaniet Sherazade indfører os i. Her er der mulighed for selv at prøve folkedansen af.

 

Undervejs får vi et grundigt indblik i Apuliens gode køkken med de mange excellente råvarer. Vi kommer til vinsmagning og olivenoliesmagning, og vi spiser ofte på såkaldte ”masseriaer”, der er kendetegnet ved at være en stor gård, som ofte var befæstet.
Kulminationen af de mange gode måltider oplever vi på et besøg på en af Apuliens bedste restauranter, hvor Pietro Zito viser os, hvordan hans køkkenhave kan forvandles til et udsøgt traktement. Ligeledes er det primitive måltid hos byens slagter en uforglemmelig oplevelseIT_ApulienOliven700x428