Odsherred kalder – 17. august – 23. august 2014

Af Danmarks dejlige områder er Odsherred enestående. Det gletcherskabte landskab byder på storslåede højdedrag, fjorde, klinter og vidder, der tilsammen er så unikt, at området er klassificeret til Geopark og nomineret til Unesco’s beskyttelse.
Odsherred har en utrolig spændende og nuanceret kulturhistorie, der er flettet ind i geologien, som perler på en snor. Her findes landets største koncentration af fortidsminder fra bronzealderen, og her er Solvognen fundet syd for Højby. Overalt i landskabet ses og findes gravhøje, jættestuer og andre fortidsminder, der vidner om tidlig bosættelse og livlig aktivitet.
                                                                           Solvogn1
Odsherred rummer Danmarks nokstørste spisekammer, ført an på de mere end 10.000 tdr. land tidligere havbund. I årene omkring 1900-tallet iværksatte man et gigantisk afvandingsprojekt, der har sænket vandstanden med 7 meter via kanaler og pumper. Den mineralrige jord danner grundlag for grønsagsdyrkning af meget høj kvalitet, og i nyere tid er Odsherred ikke overraskende blevet toneangivende i gourmetbølgen og dannelsen af begrebet Det Nye Nordiske Køkken. Herfra stammer råvarerne til landets fineste restauranter, og her skaber kendte kokke såvel som økologiske entusiaster et stadigt større netværk med smagskvaliteten i højsædet.
                                                                           Landskab2

Ligeledes omkring 1900-tallet udviklede byggekulturen sig i Danmark på flere felter, og igen var Odsherred med i forreste række. Ved Rørvig findes stadig nogle af landets første sommerhuse, der er påskønnet for deres arkitektur i smuk harmoni med den omkringliggende natur. Samtidig blev Holbæk og dele af Vestsjælland et slags epicenter for perioden med Bedre Byggeskik, hvor man stadfæstede de i dag klassiske byggeværdier. I Odsherred fremhæves især Vallekilde Højskoleby og Annebergparken ved Nykøbing som klasseeksempler fra perioden.                                                          .Dragsholm1

Gennem tiderne har Odsherred tiltrukket kunstnere og kreative personligheder, der lader sig inspirere af lyset, landskabet og den høje himmel. Efter Lundbye i 1840 søgte billedkunstnere hertil og i området ved Sejerøbugten opstod den fjerde og yngste af de fire danske kunstnerkolonier, Odsherredmalerne, med navne som bl.a. Kalle Bovin og Kaj Ejstrup. Også i dag er egnen et yndet udgangspunkt for kreativ udfoldelse, og her findes mange dygtige keramikere, kunsthåndværkere, private gallerier mv.
Kurset er en hyldest til Odsherreds mangfoldige kulturhistorie med afsæt i de nævnte områder.

Vi bor på et topmoderniseret kursuscenter i Højby, opsøger egnens kendemærker og fokuserer på unikke smagsoplevelser ved mange lokalbesøg. Hertil skal vi naturligvis opleve den storslåede natur, og der vil være kortere vandringer ved f.eks. Sjællands Odde, Korevlerne, Klint, Hou Vig, Sejerøbugten, Korshage og i Rørvigområdet.